Arkib - May 2012

Tarikh

May 28th

Kenali seni makyung

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

SESUDAH makyung diiktiraf Pertubuhan Pendidikan Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) sebagai Warisan Dunia pada 25 November 2005, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) terus mengorak langkah aktif untuk mengembangkan seni warisan itu kepada seluruh masyarakat tempatan.

Undefined

May 25th

Muzik Gambus kian popular

BONGAWAN: Muzik Gambus yang memaparkan keunikan dan budaya masyarakat Brunei di negeri ini semakin mendapat tempat di hati orang ramai termasuk golongan muda yang menunjukkan minat untuk mempelajari alat muzik berkenaan.

Selain dilihat mempunyai nilai komersil dari sudut pelancongan dan ekonomi, minat golongan muda di dalam muzik itu mampu memelihara keseniannya daripada hilang terutamanya dalam era muzik global yang semakin mencuri tumpuan masyarakat di negara ini.

Undefined

May 22nd

Ayah suruh berhenti nyanyi

SEBELUM diri sendiri bergelar artis, Alif Satar, 22, berasakan menjadi artis sangat mudah. Setiap hari dia membelek akhbar dan majalah sehingga membuatkan dia terpesona melihat wajah artis pujaannya yang segak, bergaya, glamor dan mempunyai ramai peminat.

Bagaimanapun selepas dia sendiri menjadi penyanyi barulah dia tahu kesukaran yang terpaksa ditempuhinya. Segalanya mengenai dunia seni adalah kerja keras dan perlu menahan caci maki masyarakat.

Undefined

May 21st

Pages