Arkib - Apr 2011

Tarikh

April 30th

Rais Yatim Gesa Penggiat Boria Cantum Budaya Pelbagai Kaum Dalam Persembahan

BAYAN LEPAS, 30 April (Bernama) -- Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim menggesa penggiat boria agar mencantumkan program seni dan budaya pelbagai kaum dalam persembahan mereka.

Beliau berkata perkara itu harus dimulakan di peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi agar dapat dikembangkan secara meluas.

"Semua masyarakat ada budayanya, kita harus mewujudkan identiti sendiri dan cantumkan ia menjadi satu program persembahan," katanya ketika berucap menutup Festival Boria 1Malaysia di Kampung Seronok, di sini malam Sabtu.

Undefined

Demam boria 1Malaysia

KANAK-kanak antara kumpulan boria yang dipertandingkan dalam Boria 1Malaysia.


DENDANGAN senikata lagu boria seperti ‘Salam sejahtera kami ucapkan, kepada hadirin yang dimuliakan, kehebatan boria kita dengarkan, Boria Anak Tanjung mohon dendangkan’ pastinya menghiburkan.

 

Undefined

April 27th

Memeriahkan boria

SEBUT saja boria, pasti ramai terbayangkan Pulau Pinang. Justeru, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) bersama Kementerian Pelancongan Malaysia tampil menganjurkan Festival Boria 1Malaysia yang dikelolakan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara.

 

Ketua Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Datuk Norliza Rofli, berkata teras pengisian festival boria berkenaan bertujuan mengeratkan perpaduan kaum yang sedia terjalin agar bertambah kukuh.

 

Undefined

April 23rd

Belum masanya Samsudin berehat

MEMBERSIH akordian yang merupakan salah satu alat muzik kegemarannya dilakukan Samsudin Lamin bagi mengisi masa lapang di rumah.

 

TAHUN ini usia Samsudin Lamin 72 tahun. Pada usia emas, penyanyi dan pemuzik lagu-lagu Melayu asli ini sepatutnya banyak berehat di rumah.

 

Sama ada menghabiskan masa bersama anak-anak ataupun cucu-cucunya. Namun dia yang mula bermain muzik dan menyanyi pada usia 16 tahun seorang yang tidak boleh duduk diam.

 

Undefined

April 22nd

Pages